Er du førstegangskøber?

Er du førstegangskøber? Står (sidder) du og tænker – hvad skal det være? Svaret er ikke enkelt, ej heller svært, men vi skal her prøve at give vores bud på hvilke overvejelser du kan/bør gøre dig.

Indledningsvis vil vi bruge nogle få linjer på at fortælle, hvilke typer drager der findes. Denne er ikke uddybende – men giver som sådan overblikket. Helt grundlæggende er der 3 typer drager:
1-linet drage

[På billedet: Cody]
2-linede trick & stuntdrager

[På billedet: Prism Nexus]
2 & 4 linede trækdrager

[På billedet: Phantom]
1-linet drage:
Denne dragetype henvender sig mest til mindre - dvs. børn op til ca. 5 år. De findes i et hav af vidunderlige udformninger, og når vi har vist Cody ovenfor, så er det blot for at illustrere at dragedesign har udviklet sig meget siden 1970'erne. De findes fra ca. 80,00 kr. og op til ca. 500,00.
Generelt må disse drager siges at have en "ringe" genbrugsværdi, idet udfordringen i disse er minimal. Omvendt er der på det seneste udviklet nogle drager, der er "svære" at samle, og hvor det at samle dragen, derfor er en del af det at flyve med drage. Dragen leveres typisk ready-to-fly, dvs. incl. liner og håndtag.

2-linede trick-/stuntdrager:
Denne to-linede dragetype har udviklet sig ekstremt gennem de seneste 10 år, og der findes stort set en trick-drage til ethvert formål. Taler vi trickdrager, så er der en række genre som disse inddeles i, hvor hver genre så igen anvendes til forskellige discipliner. Genrene er groft: all-round, konkurrence, freestyle og low-wind.Vi vil ikke her komme ind på de enkelte genre, idet vi til en førstegangskøber vil anbefale en all-round drage til fornuftige penge men af god kvalitet.

Skulle interessen for drageflyvning så udvikle sig, så bør du enten spørge en velassorteret butik til råds (og selvfølgelig gerne os ;-) – eller henvende dig til en af de mange gode klubber og portaler der findes.

Når du køber en trickdrage, så er nogle monteret med glasfiberstænger, mens andre er monteret med kulfiberstænger. Trickdrager med glasfiber er kendetegnet ved at være betydeligt mere bløde end kulfiber, men har til gengæld en større holdbarhed/brudstyrke. Vælger du omvendt kulfiber i ikke alt for tynde stænger, så er disse drager sædvanligvis konstrueret til ikke at gå så hurtigt i stykker, og flyveegenskaberne er betydeligt bedre.

Hvad kan man så med disse vidunderlige drager? Det bedste er at henvise til vores hjemmeside, hvor du til venstre i videosektionen kan blive inspireret. Til spørgsmålet om det er svært? Nej, min datter på 6 år kan selv starte og lande en trick-drage. Min nevø på 9 år kan stille/lande en trick-drage på vingespidserne – så det er alene et spørgsmål om tålmodighed – og fra forældrenes side om at give sig tid til at hjælpe børnene i gang.

Når du køber en trick-drage første gang, så køb en som er "robust" – men som kan udføre de mest basale tricks. Det giver blod på tanden til at prøve mere – men samtidig undgår du formentlig at den går i stykker, når det nu ikke lige lykkes at lande den "rigtigt" første gang. Gå efter kvalitet og ikke kvantitet. Hellere et vingefang på 1,2 m. - og så i en god kvalitet - end et vingefang på 2,0 m. i en ringe kvalitet.

Det er også her du første gang stifter bekendtskab med begreber som stand-off's, bridles osv. Til sidst i denne intro har vi vist et billede af de bestanddele, som en trickdrage består af. Har du lyst, så studer delene – men – det er ikke nogen betingelse for at komme i gang.

For mellem 200 og 500 kroner får du en ok begynderdrage – så det koster altså ikke en formue at komme i gang. Tilmed leveres disse drage så at sige ready-to-fly, hvilket vil sige incl. liner og håndledstropper. Køb en sådan pakke første gang så er du sikker på at komme godt fra start.
2 & 4 linede trækdrager:
Som trickdragerne har disse foils (drager)også udviklet sig helt fantastisk – og de bruges nu til stort set alt, og det er umuligt her at give dig et totalt overblik. I det følgende prøver vi derfor, at give grundrids af hvad forskellen er.

Her flyves med en mindre, 2-linet foil (drage). Navnet er Symphony, men er i dette sammenhæng uinteressant. Foilen styres her med en bom, men kunne fint være fløjet med håndledsstropper.
Afhængig af størrelse, så giver denne dragetype en god fornemmelse af vind & vind-vinduet – dvs. hvor langt kan jeg komme op og ud til siden inden dragen falder ned – og lidt afhængig af størrelse, så vil "piloten" (ja, det kaldes den der styrer altså) også kunne fornemme trækket i armene.

Det er en pragtfuld dragetype som typisk pakkes sammen i en lille pose der er nem at have med – og alle fra 5/6 år og opefter kan lære at manøvrere en sådan drage.

Priserne går – i skrivende stund – fra ca. 200,00 kr. og opefter. De mindre modeller leveres typisk ready-to-fly, dvs. incl. liner og bom/håndledsstropper, mens de større leveres uden liner, stropper og bom.

Hæææ – nu bliver det sjovt for drengerøvene… Her ses en god bekendt blive slæbt af en Power Wing. Det er en dragetype der har ét formål, og det er TRÆK. Dragetypen bruges til grass-skiing (dvs. stå på fødderne og blive slæbt hen af græsset som om du stod på ski), til at så på dragonboards (dem der mest minder om skate-boards – blot med rigtige hjul) og så anvendes de også til at køre buggy.

Dragetypen er kendetegnet ved at være en single-skin foil, hvilket vil sige en foil syet i ét lag, uden luftkamre. Dragen er ekstremt stærk og holdbar, specielt fordi ingen kamre kan sprænges.
Foilen er, ikke mindst på grund af sin enkelhed, og det faktum at de er meget svære at ødelægge, en perfekt drage til den der vil stifte bekendtskab med trækdrager. Den er hamrendes sjov, fylder ingenting og er absolut overkommelig i pris.

Priserne starter ved ca. 500,00 kr. og leveres typisk uden liner og håndledsstropper.
Vi er her ovre i "rigtige" foils (drager). Disse foils bruges typisk til buggy og sjældent til blot at lade sig trække. De er store, flotte og dyre. Nyere discipliner som snowkiting & ice-karting vinder dog større og større indpas i vores lille land, og i takt hermed er mængden af disse enorme og flotte drager på himlen blevet øget gevaldigt igennem de seneste år.

Bemærk at disse foils ikke må forveksles med foils til kite-surfing. Disse drager er landgående og ikke vandgående. Landgående drager synker så snart de rammer vandet, mens vandgående drager er pustet op med luft og flyder på vandet, når uheldet er ude. Her på det sidste er der udviklet "krydsninger" mellem disse typer (fx Phantom), men grundlæggende er der disse to typer.

Før du investerer i disse relativt dyre drager, bør du søge vejledning hos en velassorteret butik, drageklub eller tilsvarende.

Priserne starter typisk ved 1.500 og fortsætter opefter og leveres typisk uden liner, bom mv.
Når vi har valgt at vise en Revolution – så er det blot for at illustrere at der også findes 4-linede drager i forskellige former – og til forskellige formål. Rev'en (som den også kaldes) er et blandt flere nydesignede 4-linede drager, som flyver aldeles fremragende. Priserne er starter typisk ved ca. 1.500 og fortsætter opefter.

Liner, endeknapper osv.
Vi har bevidst valgt ikke at beskrive dette område. Det er et kapitel for sig selv og henvender sig mest til øvede piloter – eller piloter som er ude at flyve relativt ofte. Får du problemer med din drage, så kontakt din forhandler for hjælp.

Sikkerhed
Når du er ude at flyve, så er der nogle få ting du skal være opmærksom på. Overholder du disse få regler, så går det nok ikke helt galt ;-) Vi har sammenfattet det nedenfor – men sund fornuft er det vigtigste at have med i bagagen.
FLYV ALDRIG OVER ANDRE.

Overvej altid om der er risiko for at ramme andre personer. En drage kan være livsfarlig.
FLYV IKKE I UMIDDELBAR NÆRHED AF BYGNINGER.

De forårsager turbulens der gør det sværere at styre dragen
FLYV IKKE I NÆRHEDEN AF TRAFIKERET VEJ.

En drage med liner på tværs af en vej kan forsårsage betydelig skade.
FLYV ALDRIG I NÆRHEDEN AF ELMASTER.

Det er ekstremt farligt.
FLYV ALDRIG I REGN- ELLER TORDENVEJR.

Våde liner leder statisk elektricitet.

Sidst, men ikke mindst, så vær opmærksom på at liner er skarpe som barberblade, så gå aldrig ind foran en anden pilot.
Vind - en væsentlig del af det hele

0-5 m/s
Let vind

Ved 5 m/s bevæger små blade og kviste sig
Fin vind til stunt-/letvindsdrager, men også til Power Wing (Parafoil).

6-10 m/s
Jζvn til frisk vind

Små løvtræer svajer v. 10 m/s.
Perfekt til mange drager, såvel 1 som 2 linede drager. Specielt bliver det spændende vejr for de lidt større Parafoils. De fleste letvindsdrager står af her.

11-13 m/s
Hård vind

Store grene bevæger sig, og på vandet er der skumtoppe overalt.
Mindre Stuntdrager er i topform her. Er du til Parafoil, så prøv evt. en mindre Power-Wing. Vurder om linerne er for slidte og stærke nok (brudstyrke).

14-16 m/s
Stiv kuling

Større træer bevæger sig og på vandet er der hvidt skum fra brydende bølger.
Det er egentlig ikke dragevejr – kan du ikke holde dig inde, så vær forsigtig og vælg en kraftig line.

+ 17 m/s
Hård kuling

Spændende vejr – men det er ikke dragevejr.
Afslutning
Vi håber med ovenstående at have givet dig som nybegynder et lille indblik i, hvad der er af muligheder, begrænsninger – samt at have givet dig appetit på at prøve. Drageflyvning er en aldeles vidunderlig beskæftigelse – uanset om det er trickflyvning / freestyle flyvning / præcisionsflyvning / buggykørsel eller tilsvarende. Ganske vist er 500 kr. "meget" for en drage, men du kan tage den frem igen og igen, og sidst men ikke mindst, så er det en dejlig måde at lege med sine børn på og give dem en fornemmelse af hvad "vind" er for en størrelse.
© dragestedet.dk 2005